2017. augusztus 21., hétfő

Decoupage- Egyszerű és nagyszerű mégis sokan félnek tőle

Sokan vannak akik bejönnek a boltba nézelődni. Nézegetik a mintadarabokat és ámuldoznak, milyen szép dolgok vannak itt.
Nagyon sok mintadarab szalvétatechnikával készül. Ez egy olyan technika ami egyszerű és nagyon látványos, ha az ember egyszer belekezd nem is tudja abbahagyni :)
Persze a szalvétatechnikának is megvannak a maga fortélyai, magasabb fokai, de mind az alapokra épülnek, ha valaki ezeket tudja akkor már sínen van.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha elmondom valakinek, hogyan, miként csinálja, jönnek a kifogások. Nem tudom megcsinálni, béna vagyok és társai, talán azért mert nem hiszik, hogy ez tényleg ennyire egyszerű. Ha nagyon szeretném akkor négy szóban le tudom írni: alapozó, ragasztó, szalvéta, ragasztó.
Ennél azért szeretnék egy kicsit részletesebb lenni :)
Először is beszéljünk az alapozásról. Miért is fontos?
 Ha megnézitek ezt a képet nyilvánvaló, hogy alapozás nélkül nagyot tud torzulni a szalvéta színvilága. A bal oldali kép egy MDF lapra felragasztott szalvéta. Alig látszik az írás, pláne nem a háttér mintája. Jobbra felül egy sima fa kép alapra van szalvéta technikázva a kép. A minta már jobban látszik de a színek még mindig nem stimmelnek.
Az eredeti szalvéta színvilága a jobb alsó képen látszik, ez egy alapozott felület, szépek a virágok, a feliratok, a pöttyök a színek.
Hát ezért fontos az alapozás.
A technika bemutatásához egy dobozkát készítettem.


Ezekkel az alapanyagokkal és eszközökkel (esetleg jól jön még egy olló, de anélkül is meg lehet oldani :) )

Az alapozó festékkel lefestem az egész dobozt, a fent említett okokból.

 Ha megszáradt az alapozó akkor jöhet a munka. A kiválasztott szalvétát ráteszem a dobozra, nagyjából elhelyezem, hogy melyik része kerüljön a dobozra, majd körbevágom (tépem) ráhagyásokkal.Ezután a szalvétát három részre szedem, mert csak a legfelső rétegére van szükség.

 A doboz tetejét lekenem szalvétaragasztóval, legyen rajta, de nem kell hogy tocsogjon.

 Ezután ráteszem a szalvétát, még nem nyomom rá, csak ráteszem.
 Középről kifelé finoman akár ujjal akár egy puha ecsettel rásimítom. (én az ujjamra esküszöm, jobban érzem a szalvétát.
 Ha ez megvan akkor jöhet egy újabb réteg ragasztó. Itt is érvényes a legyen rajta de ne tocsogjon szabály, én azt szoktam mondani, hogy annyi legyen mindig rajta, hogy jól csússzon az ecset, ha már érzem, hogy a szalvétán húzom, akkor teszek még rá. Érdemes itt is középről kifelé dolgozni. Ha ez megvan jön egy újabb rövid szünet amíg megszárad a ragasztó.

 Ha megszáradt fogok egy csiszoló szivacsot és az éleit, szigorúan fentről lefelé megcsiszolom, ami leszedi a szalvéta lelógásait, és pontosan a doboz szélén "vágja" el a szalvétát.
 A munka része ezzel véget ért, ezután én most az egyszerűség kedvéért lefestettem az oldalát, ez a legegyszerűbb.
Az így elkészült dobozt lehet dekorálni szalaggal, repesztőkkel, antikolókkal (ezekről majd külön bejegyzést készítek), vagy bármilyen aprósággal.
Ennyi az amiről a decoupage technika szól, ezek az alapok. Bátran lehet üvegre, textilre kerámiára, fára kartonra, vászonra, tulajdonképp bármire.
 :) Remélem meghoztam azoknak a kedvét is akik eddig óckodtak a technika használatától.
A szükséges eszközöket és alapanyagokat mint megtaláljátok az Ötletkuckó kézművesboltban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy Elefántcsont teszt

A boltban sok újdonság van, amiket mind mind szeretnék megmutatni nektek. Mai bejegyzésemet az elefántcsont gyantának szentelem. Megmutatom...