2017. szeptember 11., hétfő

A nagy Elefántcsont teszt

A boltban sok újdonság van, amiket mind mind szeretnék megmutatni nektek.
Mai bejegyzésemet az elefántcsont gyantának szentelem. Megmutatom nektek hogy kell, használni, milyen vele dolgozni.
.

A csomagolás nagyjából megmutatja, hogy mi is ez, az antik barna alapon elefántcsontból kirakott szöveg és minta mutatja hogy mire számíthatunk.
A csomag nagyon kompakt, minden benne van ami kell.
Találunk benne egy A illetve egy B komponenst, mint a gyantarendszereknél általában.
Van hozzá egy nem túl hosszú, de érthető leírás a használatáról, két mérőpohár, hogy a komponensek ne keveredjenek a mérőben, illetve egy kanál.
A komponensek darabonként 20 ml-esek, ennyiből kell tehát gazdálkodni.
A mérőpoharak 5 ml-enként vannak csíkozva, hogy pontosak tudjunk lenni, mert csak annyit kell bekeverni, amennyit használni szeretnénk. (Érdemes lehet vízzel kiönteni a mintát és azt megmérni, így nem megy kárba az anyag). Én a teszt kedvéért 3 fajta mintát választottam, nagyon cifra ékszerkeretet, egy szívet és egy díszt, hogy mindenről legyen tapasztalatom.
A bekeverés egyszerű. Kimérem mind két komponensből a szükséges mennyiséget (én a 3 mintához összesen 20 ml anyagot használtam) majd egy olyan műanyag tálban, amit utána tudok nélkülözni összekeverem. Elég ragaszkodó a keverék, nem igazán lehet elmosni, bár ha benne hagyjuk megkeményedni és elég rugalmas a tál, lehet, hogy kipattan. jól össze kell keverni, 1-2 percet nyugodtan szánjunk rá, hogy teljesen homogén legyen, különben nem lesz egyenletes az oszlása, könnyen kap szivacsos szerű állagot, ami bár megkeményedik, de könnyen törik és kinézetre sem hasonlít az elefántcsonthoz.

Ha megvan a homogén anyagom, nincs más teendőm mint önteni, a szilikonformákba nemes egyszerűséggel beleöntöm, érdemes kicsit megrázni, ha engedi a minta meg is kevergetni, hogy a levegőbuborékok kijöjjenek. Most már csak türelemre van szükség. Vízszintes helyen pihentessük egy órát.
Ha szeretnénk hajlítani (például egy üvegre szeretnénk felragasztani) akkor az egy óra után vegyük ki a formából és idomítsuk a kiválasztott formához, rögzítsük, majd hagyjuk pihenni egy éjszakát, ha nem formázzuk tovább akkor is vegyük ki és pihentessük.
A teljes keményedése 3-4 óra mintától függően, ezért javaslom az éjszakát, hogy ne lehessünk türelmetlenek, magamból kiindulva.
Reggelre készen is van az elefántcsont mintánk, amit ezután csiszolópapírral tudunk tökéletesíteni, én a 80-as közepesen erős csiszolópapírt javaslom, viszi is de nem karcolja annyira. Próbáljuk meg kerülni azt, hogy a látszó felületet csiszoljuk, hogy az a lehető legsimább maradjon.
Az így készült minta festhető, ragasztható, fúrható, dekorálható kedvünkre. Remélem kedvet kaptatok hozzá, nekem nagyon tetszett. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A nagy Elefántcsont teszt

A boltban sok újdonság van, amiket mind mind szeretnék megmutatni nektek. Mai bejegyzésemet az elefántcsont gyantának szentelem. Megmutatom...